Financijska svjesnost: Što trebate znati o bračnoj stečevini

Mnoge žene nisu sigurne što je njihova vlastita imovina, a što bračna stečevina. Zbog toga često ne znaju kako zaštititi svoja prava

U svom poslu, kao agentica za nekretnine, često primjećujem da klijentice, posebno kad je riječ o bračnoj stečevini, nisu dovoljno svjesne što sve spada u njihovu imovinu i kako se ta imovina tretira prema zakonu. Mnoge žene nisu sigurne što je njihova vlastita imovina, a što se smatra bračnom stečevinom. Zbog toga često ne znaju kako zaštititi svoja prava.

Upravo zbog toga želim ukazati na nekoliko ključnih informacija koje mogu pomoći ženama da postanu financijski svjesnije te tako osiguraju da njihova imovina bude pravilno evidentirana, a time i zaštićena.

Provjera vlasništva u zemljišnim knjigama

Jedan od najvažnijih koraka u zaštiti vaših prava na nekretninama jest provjera vlasništva u zemljišnim knjigama.

Iako Obiteljski zakon utvrđuje da je imovina stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice bračna stečevina, to ne znači da će uvijek biti jasno tko je njezin stvarni vlasnik.

Često se zna dogoditi da je nekretnina formalno upisana samo na ime jednog bračnog druga. Upravo ta činjenica može izazvati probleme u slučaju raspolaganja imovinom, podjele imovine ili eventualnog razvoda.

Što je bračna stečevina prema zakonu?

Prema Obiteljskom zakonu, bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

Bez obzira na to je li neka imovina kupljena na ime jednog supružnika, ako je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice, ona se zakonski smatra zajedničkom imovinom obaju supružnika.

Tako u tu stečevinu ulaze svi prihodi, ulaganja i udjeli u trgovačkim društvima, zatim automobili, namještaj te drugi predmeti kupljeni u tom vremenu. Također, u bračnu stečevinu ulaze i prihodi od autorskih prava, dobitak od igara na sreću i novčana sredstva kao i izgrađeni ili kupljeni stanovi, kuće i zemljišta stečeni tijekom trajanja bračne zajednice.

No, važno je znati, kad su u pitanju nekretnine, da to ne znači automatski upis oba supružnika kao vlasnika u zemljišne knjige.

Koja imovina ne ulazi u bračnu stečevinu?

Treba napomenuti da imovina stečena nasljeđivanjem ili darovanjem obično ne ulazi u bračnu stečevinu, osim ako supružnici nisu drukčije dogovorili.

Također u bračnu stečevinu ne ulazi ni imovina koju je jedan od bračnih drugova stekao prije stupanja u brak, ako ona nije značajno povećana zajedničkim radom tijekom braka.

Pored toga, osobna imovina, kao što su predmeti osobne upotrebe, također se ne smatraju bračnom stečevinom, osim ako nije dogovoreno drukčije.

Nedostatak svijesti o vlasništvu

Mnoge žene ne provjeravaju svoju imovinu i često nisu ni svjesne koje nekretnine imaju u vlasništvu, osobito ako one formalno glase na ime supružnika.

Kako biste imali potpunu sliku o svojoj imovini i osigurali svoja prava, preporučujem da putem sustava Moje nekretnine (unutar e-Građana) provjerite koje nekretnine imate u vlasništvu. Ovaj sustav omogućuje jednostavnu provjeru vlasničkog stanja svih nekretnina.

Evidentiranje u zemljišnim knjigama ključan je korak za očuvanje prava. Ako je neka nekretnina formalno upisana na supružnikovo ime, a stečena je tijekom braka, žena bi svakako trebala razmotriti upis zajedničkog vlasništva. Time se mogu izbjeći potencijalni problemi u budućnosti.

Osim toga, redovita provjera imovine može pomoći u identifikaciji i upravljanju svim financijskim resursima, što je ključno za osobnu i obiteljsku sigurnost.

Kako provjeriti svoje vlasništvo?

Sustav Moje nekretnine omogućuje jednostavan uvid u vlasničke liste i status nekretnina. Korištenjem tog alata možete:

• Pregledati sve nekretnine upisane na vaše ime.
• Provjeriti vlasnički list i status svake nekretnine.
• Osigurati da je vlasništvo pravilno evidentirano.

Redovita provjera vlasništva u zemljišnim knjigama izuzetno je važna, osobito ako je žena nekretninu stekla za vrijeme trajanja bračne zajednice.

Ako imate dodatnih pitanja o postupku ili trebate pomoć, slobodno se obratite stručnjaku za nekretnine ili pravniku kako biste dobili pravovremene i točne savjete.

Pravilna evidencija u zemljišnim knjigama

Iako Obiteljski zakon jasno propisuje da se imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice smatra bračnom stečevinom, preporuka je uvijek osigurati pravilnu evidenciju u zemljišnim knjigama.

Imati službeni dokaz o svojim pravima na nekretninu, moglo bi biti ključno u slučaju razvoda, podjele imovine, kupoprodaje ili drugog oblika raspolaganja.

Potencijalni problemi

Nažalost, u praksi se često događa da samo jedan bračni drug bude upisan kao vlasnik. Ova okolnost može izazivati nejasnoće i komplikacije tijekom imovinsko-pravnih postupaka.

Financijska svjesnost o vlasništvu nad nekretninama ključan je korak u zaštiti, posebno ženskih, prava.

I zato je preporuka povremeno provjeravati imovinu putem sustava Moje nekretnine. Time ćete osigurati da je sve ispravno evidentirano u zemljišnim knjigama. Uz to, bit ćete sigurni da su vaša imovinska prava sigurna i jasno definirana, bez obzira na životne okolnosti koje mogu uslijediti.

Imovina je važan dio i sigurnosti i budućnosti – stoga budite informirani, provjerite i zaštitite ono što je vaše.

Autorica: Martina Mataić Škugor

Preuzeto s: https://tockanai.hr/

 

Compare listings

Compare