Analiza fluktuacija cijena na europskom tržištu nekretnina tijekom 2023. godine

Troškovi kuća unutar eurozone pali su za 1,1% tijekom posljednja tri mjeseca 2023. godine. Međutim, u EU-u ukupno, cijene su bile nešto više.

Jedna od zemalja koje su najteže pogođene padom cijena nekretnina bila je Luksemburg, gdje su cijene kuća pale za 14,4%, nakon pada od 13,9% u prethodna tri mjeseca.

Prema Indeksu cijena nekretnina, pokazatelju Eurostata, prosječne cijene kuća unutar eurozone pale su za 1,1% u posljednja tri mjeseca 2023. godine u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Cijene kuća u Europskoj uniji kao cjelini pokazale su blagi rast od 0,2% na godišnjoj razini.

Rezultati pokazuju da prosječne cijene ne padaju kao prije – isti indeks je u trećem tromjesečju prošle godine pao za 2,2% u eurozoni i 1,1% u EU.

Najveći pad cijena zabilježen je u Luksemburgu

Cijene nekretnina u Luksemburgu pale su na najnižu razinu od kraja 2020. godine. Pad je pripisan kombinaciji visokih kamatnih stopa i gubitka interesa investitora za najam. Došlo je do značajnog pada transakcija na tržištu nekretnina, koje su do kraja 2023. godine bile upola manje od broja sklopljenih poslova u 2022. godini.

Osam zemalja u Europi izvijestilo je o padu cijena kuća u posljednja tri mjeseca 2023., iako manje dramatičnom nego u Luksemburgu. Cijene u Njemačkoj pale su za 7,1%, dok je Finska zabilježila pad od 4,4%.

Najveći porast cijena nekretnina zabilježen je u Poljskoj, gdje su cijene skočile za 13%. Slijede Bugarska i Hrvatska, s porastom cijena nekretnina od 10,1% i 9,5%.

U usporedbi s prethodna tri mjeseca koja su završila u rujnu, cijene su pale u ukupno 11 zemalja. Francuska je zabilježila pad od 2,7%, dok su cijene u Latviji pale za 2,5%. Vijesti iz Italije bile su optimističnije jer su cijene ostale stabilne.

Najveći porasti tijekom tog razdoblja zabilježeni su u Poljskoj (4,8%), Hrvatskoj (3,4%) i Irskoj (3%).

Preuzeto s: euronews.com

Compare listings

Compare